Idee Communicatie

Column

Column: Hét jaar


2021 wordt hét jaar! Hét jaar van verandering. Hét jaar dat we het Covidvirus zullen bestrijden en overwinnen. Hét jaar waarin we alle feestjes die niet gevierd zijn gaan inhalen. Hét jaar waarin we weer normaal op vakantie kunnen gaan (ooh jaa?). Hét jaar waar we weer naar (sport)evenementen festivals kunnen en met duizenden tegelijk kunnen feesten (ooh jaa?). Hét jaar waarin we terugkijken op een bijzondere periode die voor heel veel mensen beangstigend was maar ook veel heeft opgeleverd.

Waarschijnlijk zullen veel mensen in de toekomst (deels) blijven thuiswerken, de drukte op de wegen zal hierdoor afnemen. De digitalisering heeft een grote stap voorwaarts gemaakt. Hier in huis zaten we regelmatig met z’n zevenen aan tafel wat beregezellig is.


Ondertussen staan de kranten alweer vol met tips hoe om te gaan met angsten. Belonefobie is de angst voor injectienaalden. Tijdens de (digitale) Kahoot quiz (overigens fantastisch georganiseerd door zwager Jos) op Kerstavond heb ik me ontzettend verbaasd over de 10 angstfobieën waarvan we de betekenis moesten raden. Wist je dat er meer dan 418 fobieën zijn te vinden op internet?

De huidige corona maatregelen waarin veel mensen thuiszitten en geen contact hebben met anderen, kunnen gevoelens van angst, spanning en eenzaamheid geven. Zo kreeg Naud van zijn opleiding tips ‘hoe om te gaan met coronaspanning’. https://www.trimbos.nl/kennis/corona/mentaal-gezond-door-de-crisis

Mooie adviezen waar we wat mee kunnen. Een tijdje geleden gaf een agrarisch coach de tip over de cirkel van invloed, een model ontwikkeld door de Amerikaanse auteur Stephen Covey.
Cirkel van betrokkenheid.
Covey beschrijft de twee cirkels waarbinnen je actief bent. De grootste is de cirkel van betrokkenheid. Hierin brengt hij alles onder waarbij je op de een of andere manier betrokken bent: familie, werk of het ontwikkelen van een vaccin. Het zijn zaken waarop je niet direct invloed kunt uitoefenen.

Daarom heeft het geen zin om aandacht te geven aan zaken die in deze cirkel zitten. Doe je dit toch, dan kost het veel energie en het levert weinig tot niets op.

Cirkel van invloed

De tweede cirkel is de cirkel van invloed. Hierbinnen vallen alle omstandigheden of personen waar je bij betrokken bent én waarop je invloed kunt uitoefenen. Dit is de cirkel waarop je je het beste kunt richten.

Train je dankbaarheidsspier
Hoe lastig de crisis ook is, er is altijd iets positiefs of iets waarvoor je dankbaar kunt zijn. Bijvoorbeeld voor wat nog wél kan.

(1) Waar ben je blij mee van jezelf?
Schrijf drie eigenschappen, kenmerken of kwaliteiten van jezelf op waarvoor je dankbaar bent.
Geef aandacht aan wat je precies een dankbaar, blij of tevreden gevoel geeft.

(2) Waar ben je blij mee in je leven?
Noteer drie kenmerken van je leven waar je dankbaar voor bent.

Ik ben iedere dag dankbaar dat ik meer dan 30 jaar geleden mijn boer Luc trof en volop kan genieten van het ‘normale’ boerenleven. Waar ben jij dankbaar voor?Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie, https://www.dinkellandvisie.nl/dinkellandvisie/columns/het-jaar
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #genieten #coach #agrarischcoach #jaar #coaching

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje