Idee Communicatie

Column

Column in Vakblad Boerderij: Ma Flodder


Column in Vakblad Boerderij: Ma Flodder

‘Nee, ik ga echt niet de stal in’ zegt Marieke ‘mijn haar gaat daarvan stinken’. En ja, ik vind mijn haar ook stinken als ik uit de stal kom en heb ook geen zin om iedere keer mijn haar weer te wassen. Daarom heb ik een zakdoek op mijn hoofd ‘geknupt’. Meestal zo'n echte rode boerenzakdoek door de helft gevouwen of geheel opgerold als haarband. Soms is het een blauwe of roze bandana (shawl met hip printje). En laat zo’n bandana nu juist weer populair te zijn. ‘Mam, je bent echt superhip en trendy met zo’n bandana’, vertelde één van onze dochters enthousiast.

De mannen hebben nooit een overall aan want ook hun versleten ‘beste’ kleding krijgt een tweede leven. De favoriete spijkerbroek wordt zomaar een werkbroek. Soms blijft de broek haken achter een hek of springen de mannen de trekker af en blijft de broekzak steken. En dan krijgt hun geliefde broek een ‘third change’. Oftewel, één van de oma’s probeert er met de naaimachine nog iets van te maken. Is het niet meer te repareren dan gooi ik het weg. De jongens zijn diep teleurgesteld wanneer ze tot de ontdekking komen dat ik hun lievelingsshirt of broek heb weggegooid. ‘Het kon toch nog als poetslap gebruikt worden. Dat is pas duurzaam en creatief hergebruik van materialen’.

Opa Frans is altijd gekleed in ‘urban classics’, een blauwe broek met bretels en een geblokte blouse. ‘Wat helpt tegen de kou in de winter, helpt ook tegen de warmte in de zomer’, zegt hij altijd. Alleen zijn hoofddeksel wisselt. In de winter een ‘flatcap’ en in de zomer een vissershoedje. Zo’n khaki zomers zonnehoedje met 4 metalen luchtgaatjes. En ook dit hoedje is een ‘gewild’ hot item.

Wanneer ik op een zomerse ochtend al vroeg de tuin in ga, om de uitgebloeide bloemen op te ruimen, heb ik het al snel snikheet. De bloemenrijke border is opgevrolijkt met wel 50 cm hoge klaprozen, helderblauwe korenbloemen en wit-roze boekweit. De helft hangt over ons tuinpad. Het ziet er deels nog mooi uit maar ik besluit toch om alles rigoureus te snoeien. Het is zo verschrikkelijk warm dat ik eigenlijk de neiging heb om al mijn kleding uit te doen. Mijn shirt gaat uit en zo sta ik in mijn zwarte strakke hemd met korte zwarte hotpants en slippers.

Eigenlijk zou in de bikini of naakt tuinieren ook wel verfrissend zijn. Maar of de KI en de postbode daar zo blij mee zijn?

Gepubliceerd op de site van de Boerderij: https://www.boerderij.nl/trendy-kleding-in-de-koeienstal
50.000 exemplaren #column #schrijven #boerenleven #opinie #boerin #werkkleding

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje