Idee Communicatie

Column

Column in vakblad Boerderij: Wees gewaarschuwd!


Column in vakblad Boerderij: Wees gewaarschuwd!

En warempel, ja, daar hoog in de oude perenboom zit de kleine witte bonte specht in de schors te tikken. Iedere keer als hij aan het tikken is vallen er stukjes schors naar beneden. Een bijzonder gezicht en het is echt een prachtexemplaar.

‘Kom naar het platteland voor rust en ruimte’, wordt er via diverse toeristische kanalen gepromoot. Maar of men werkelijk weet wat het platteland exact behelsd is maar de vraag. Terwijl mijn werkzaamheden in de tuin mooi opschieten hoor ik in de verte de auto’s en vrachtwagens over de straat rijden. Soms toetert er iemand. En, jawel hoor, het monotone brommende geluid van een hakselaar en bijbehorende geluiden van optrekkende en remmende trekkers. Heel soms, dat ligt aan de wind, hoor je ook de trein voorbij racen. Het dichtstbijzijnde spoor is toch wel een kilometer of 8 verderop gelegen. ‘Paf’, hoor ik ook in de verte. Een jager is aan het schieten.

Het buitenleven omarmen’, is een slogan die ingezet wordt om hoogopgeleiden met een aardig inkomen en eigen vermogen te verleiden om een ‘leuk vrijstaand huis met een lap grond’ op het platteland te kopen. Voor de heerlijke rust en ruimte. Maar als de smalle straatjes, met mooi nazomers weer, gedeeld moeten worden met tractors, dan is het gedaan met de rust. Eerst vindt met het ‘grof’ geschut indrukwekkend. Maar op dag twee wordt het brommende geluid, het delen van wegoppervlak en ‘geduldig even langs de kant wachten’ met de fiets of auto toch als een last ervaren. Laatst kroop een fietser rechts langs een tractor en kwam aan het vallen door de weggezakte wegrand. Met een prachtige snoekduik viel hij in de lege sloot. Gelukkig kon deze man er hartelijk om lachen.

Rust op het platteland? Vergeet het maar. Ons 24-jarige buurmeisje schreef op haar facebooksite een hilarisch manifest met standpunten met een serieuze ondertoon.

‘Voor randstedelingen die besluiten een woning te kopen in een dorp voor de rust en de ruimte, DOE HET NIET!’

Waarom? Wij hebben:

- Dorpsfeesten/ tentfeesten (vergelijkbaar met mini zwarte cross) dagenlang herrie en heel veel bier. Dagenlang! Elk jaar, in elk dorp!

- Boerenaroma = niet te harden!

- Hardwerkende boeren 7 dagen per week dus ook op zondag lawaai!

- Noaberplicht = de buren weten eerder wat er thuis bij jullie aan de hand is dan jijzelf! En altijd erger!

Heb je ergens problemen mee? Aanpassen of opzouten!

Wees gewaarschuwd!

Gepubliceerd op de site van de Boerderij https://www.boerderij.nl/stedeling-wees-gewaarschuwd
50.000 exemplaren #column #schrijven #boerenleven #opinie #boerin #waarschuwing

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje